Grijanje s nama znači uštedu ...

  • pl
  • en
  • ru
  • ua
  • de
  • fr
  • lt
  • ro
  • hr
Facebook Twitter Facebook
Što je uplinjavanje drva i zašto je to najekološkiji sustav grijanja.
08.06.2020

Što je uplinjavanje drva i zašto je to najekološkiji sustav grijanja.

Što je uplinjavanje drva i zašto je to najekološkiji sustav grijanja.

Isplinjavanje drva jedna je od najučinkovitijih tehnika njegova izgaranja i pretvaranja u toplinsku energiju, koja se može koristiti za grijanje, kogeneraciju ili trigeneracijske sustave ili proizvodnju bioplina (karbonata).

Što je uplinjavanje biomase?

Plinofikacija drva, ali i biomasa, sastoji se u procesu pretvaranja u plinovito gorivo zagrijavanjem. U procesu plinifikacije kemijska energija ugljena u biomasi ili drvu oslobađa se u obliku zapaljivog plina, tzv holzgaz, tj. Drvnog plina. Zatim se spaljuje u komori za izgaranje, a sam proces izgaranja provodi se odgovarajućim dozama primarnog i sekundarnog zraka. Zahvaljujući ovom procesu, možemo imati potpuno čisto gorivo drva, usporedivo s izgaranjem plinskih goriva.


Plinofikacija drva ili biogoriva također je piroliza biomase, npr. drvna sječka, drvna sječka, blokovi, briketi itd.
Kotlovi za uplinjavanje biomase ili drva bili su poznati već u osamdesetim godinama, već su godinama peći za uplinjavanje drva bile standard u mnogim europskim zemljama i učinkovito su izbacile kotlove iz ugljena iz upotrebe.


Zašto je kotlovi na drva bolji iz kotlovi na ugalj ili sa napajačem ugljena?
- drvo je obnovljivi izvor energije
- drvo je jeftinije od ugljena
- drvo je čišće, dobro miriše i može se estetski pohraniti u šumu
- emisija ispušnih plinova kotla za uplinjavanje drva usporediva je s UNP-om peći, a ne ugljenom, a niža je nego na pelet

Vrlo zanimljivo rješenje su noviji modeli kotlova za uplinjavanje drva i dovod biomase - Sigma dual. Ovi kombinirani ili dvostruki kotlovi za centralno grijanje koji imaju tročlanu strukturu - dvije neovisne komore za gorenje drva i peleta. U slučaju dualnih modela Sigma, jedna od najpraktičnijih funkcija, koju korisnici diljem Europe cijene već godinama, je automatsko prebacivanje između drva i peleta - što to znači?

Nakon spaljivanja dijela drva, korisnik ne mora dolaziti, ručno zapaliti ili upaliti plamenik na pelet, zaviti ga ili sastaviti / rastaviti kao u slučaju jeftinijih zastarjelih konstrukcija peći. Sigma dvostruki kotao za centralno grijanje ima senzor temperature izgaranja i automatski će se upaliti plamenik na pelete - bez intervencije korisnika. Ovi kotlovi imaju i certifikate ecodesign i klase 5 na oba goriva: drva i pelete, zbog čega možete dobiti financiranje za njih.

Plinofikacija drva ekološki je, inovativan, ali i zahtjevan proces. Ograničenje njegove upotrebe je sirovina za sagorijevanje - tj. Ulaz: ogrevno drvo. Sigma kotlovi dopuštaju uporabu komada drva od 50 cm, što uvelike olakšava njihovu eksploataciju. Međutim, za uplinjanje to mora biti suho drvo - začinjeno. To može biti tvrdo listopadno drvo, koje uvijek ima bolju kalorijsku vrijednost i manje katrana ili primjesa crnogoričnog drva.
Sigma drveni kotao za centralno grijanje ima posebne antikorozivne zaslone u utovarnoj komori, a elementi izloženi katranu i kondenzatu izrađeni su od željeza ili šamota - zahvaljujući kojem zagrijana, lako sagorijeva čađu ili vodu nakon gorenja, štiteći tako bojler protiv korozije

Naša internet stranica koristimo "kolačiće", promijenite postavku za pretraživanje ako ne želite da ih koriste.

Zamknij